AMSTERDAM - Meer dan 100 duizend mensen zijn momenteel in Nederland aan de slag zonder arbeidsvergunning. Volgens De Telegraaf blijkt dit uit nog niet gepubliceerde cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Illegale arbeid zou vooral worden verricht in de tuinbouwsector, de horeca en de bouw. Volgens De Telegraaf passen sommige bouwbedrijven al verscherpte toegangscontroles toe om te voorkomen dat illegale werknemers aan de slag gaan als onderaannemers.

De arbeidsinspectie merkte pas op dat de economische crisis reden kan zijn voor bedrijven om illegale arbeid de loonkosten te drukken. Hierdoor neemt de kans toe dat werkgevers hun personeel aan de kant zetten in ruil voor voor onderbetaalde illegale krachten.

De bouw is vergeleken met andere sectoren bijzonder gevoelig voor illegale arbeid, zo bleek eerder uit eerder onderzoek door de arbeidsinspectie in Groningen, Friesland en Drenthe. Bij een kwart van de gecontroleerde bouwbedrijven bleek toen sprake van illegale arbeid.