AMSTERDAM - De overeenkomst tussen Nederland en IJsland over het terugbetalen van gedupeerde Icesave-rekeninghouders staat op losse schroeven. Volgens de Volkskrant dreigt een meerderheid van het IJslandse parlement tegen te stemmen.

Begin juni bereikten de twee landen een akkoord over het terugbetalen van de tegoeden die Nederlandse internetspaarders hdden verloren.

De Nederlandse overheid zou de 1,3 miljard euro voorschieten, omdat de IJslandse economie op het randje van de afgrond staat. IJsland zou vervolgens vijftien jaar krijgen om dat bedrag - met rente - terug te betalen.

Groot-Brittanië maakte dezelfde afspraak met IJsland, alleen dan voor een bedrag van 2,7 miljard euro.

Links-Groen
Volgens de krant heeft de regeringspartij Links-Groen de sleutel in handen bij de stemming. Drie leden van die partij overwegen een tegenstem. "We kunnen deze overeenkomst wel willen, maar IJsland kan dit absoluut niet aan", aldus een van hen.

Met het bedrag van 1,3 miljard euro kan IJsland voldoen aan de verplichting om de eerste 20.000 euro per rekening terug te betalen. Niet de rekeninghouders, maar de Nederlandse overheid zou de dupe worden als de deal wordt weggestemd.

Zie ook: Dossier Icesave