AMSTERDAM - Het ooit uiterst populaire p2p-netwerk Kazaa komt terug, maar nu met legale content. Alle grote platenmaatschappijen werken mee.

De dienst zal wellicht volgende week al van start gaan, meldt CNET. De afgelopen maanden was er al een bètaversie van de dienst beschikbaar. Kazaa gaat naar verluidt van start met een catalogus van 1 miljoen muzieknummers en biedt ongelimiteerde downloads voor 20 dollar per maand.

Kazaa nam aan het begin van dit decennium de plaats in van de kapotgeprocedeerde voorganger Napster. Kazaa stopte uiteindelijk ook na vele rechtszaken.

Schadevergoeding
In 2006 moesten de eigenaren van Kazaa circa 100 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan de vier grootste muziekbedrijven in de wereld. Destijds sprak Kazaa al de belofte uit om zich om te vormen tot een legale uitwisseldienst.

Napster is ook onlangs teruggekeerd als legale muziekdienst. Ook de nieuwe eigenaren van The Pirate Bay denken er over om het piratenimago af te schudden en een nieuw model in te voeren met legale content.