DEN HAAG - Hoezo minder administratieve lasten, de andere manier van btw betalen leidt juist tot een ongewenste massamailing aan bedrijven.

Dat vinden de CDA-Tweede Kamerleden Elly Blanksma en Pieter Omtzigt die er maandag opheldering over hebben gevraagd bij staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken).

Heemskerk kondigde kort voor de zomervakantie aan dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedrijven die hun btw voortaan per kwartaal betalen, elke maand om aanvullende informatie gaat vragen.

Btw
Doordat 55.000 ondernemers voortaan niet meer per maand btw afdragen, blijft het CBS verstoken van gegevens over onder meer economische groei. Om die informatie alsnog te vergaren, stuurt het CBS nu maandelijks tienduizend enquêteformulieren naar bedrijven.

Omdat ook 12.500 maandelijkse enquêtes die geschrapt zouden worden voorlopig blijven bestaan, trekken de CDA 'ers aan de bel. ''Dit is geen steekproef om wat informatie te vinden, maar gewoon een ongewenste massamailing waar de ontvangers niet om gevraagd hebben'', houden ze Heemskerk voor. Ze vragen hem om deze formulierenstroom zo snel mogelijk te stoppen.