AMSTERDAM - Niet alleen tijdens de wekelijkse borrel op vrijdagmiddag, maar iedere werkdag grote hoeveelheden alcohol nuttigen. Dat is de realiteit voor veel overheidsmedewerkers in China, zo meldt Reuters.

Dronken worden staat zo ongeveer in de functieomschrijving van Chinese ambtenaren. Ze zijn verplicht hun gasten alcoholische versnaperingen te schenken om hen te amuseren. Zelf komen ze er niet onderuit stevig mee te drinken, het is een belangrijk onderdeel van de cultuur om veelvuldig een toost op elkaar uit te brengen.

Autoriteiten gaan een poging doen het drankmisbruik onder ambtenaren te beteugelen. De gewoonte neemt namelijk een stevige hap uit publiek geld. De drinkcultuur kost belastingbetalers naar schatting 73 miljard dollar per jaar.

Eervol
Bovendien neemt het overmatige borrelen soms levensgevaarlijke vormen aan. Een Chinese staatskrant noemt een aantal gevallen waarin overheidsmedewerkers stierven aan de gevolgen van het alcoholmisbruik. Dat leverde een na een karaoke overleden ambtenaar postuum wel de vermelding 'eervol gestorven' op.

De traditie zal echter niet gemakkelijk om te buigen zijn. "We lijden gezichtsverlies als we niet meer kunnen drinken met onze gasten", zegt een anonieme ambtenaar tegen de staatskrant. "Drank weigeren wordt beschouwd als respectloos."