AMSTERDAM - Nokia doet zijn dienstverlening voor smartphoneplatform Symbian van de hand. Accenture koopt die tak voor klantenondersteuning en maatwerk.

Dienstverlener Accenture verklaart een groeimarkt te zien voor ingebedde software, zoals het Symbian OS. Het bedrijf wil zich meer op software voor dat smartphone-besturingssysteem richten en koopt daarvoor nu de dienstentak van Nokia.

Daarbij gaan 165 ingenieurs en consultants (in Groot-Brittannië, Finland, Japan, Zuid-Korea en Australië) over naar Accenture. De twee partijen maken niet bekend hoeveel geld hiermee gemoeid is.

Ondersteuning
De verkochte divisie biedt ondersteuning aan bedrijven die het Symbian OS gebruiken. Dat zijn fabrikanten van mobiele telefoons en chipproducenten, maar ook telecombedrijven die Symbian-toestellen aanbieden.

De diensten en expertise die Accenture nu in huis haalt, lopen uiteen van technische support tot productontwikkeling op bestelling en testing van software. Daarbij behoort ook het beter afstemmen van software op nieuwe hardware, zoals bijvoorbeeld specifieke instructiesets van nieuwe smartphone-processors.

Opstap
Accenture wil het niet alleen bij het Symbian OS houden. Het bedrijf wil de aangekochte divisie gebruiken als opstap om ook diensten te bieden voor Google Android, Windows Mobile, Apple's iPhone OS en mogelijk ook enkele Linux-varianten. Dit verklaart een woordvoerder tegenover ict-magazine eWeek.

Symbian is nog altijd het meestgebruikte mobiele platform wereldwijd, maar de concurrentie op het gebied van smartphones is de laatste jaren een stuk sterker geworden. De wildgroei aan appstores voor smartphones draagt daar alleen maar aan bij.