AMERSFOORT - Een op de vier werknemers kijkt tijdens het werk naar de Tour de France. Van hen zegt 13 procent toch tijd zat te hebben om het wielerspektakel onder werktijd te volgen.

Dat maakten de NationaleVacaturebank en Intermediair maandag bekend naar aanleiding van onderzoek onder 750 mensen.

Uit de enquête blijkt voorts dat het niet iedereen is gegeven touretappes tijdens de arbeid te volgen. Van de respondenten zei 8 procent wel te willen kijken, maar dat de baas dit verbiedt.

Leidinggevenden
Er is geen verschil in kijkgedrag tussen lager en hoger personeel. Volgens Florence Schmit van de NationaleVacaturebank.nl denkt iedereen dat managers en leidinggevenden altijd maar aan het werk zijn, maar er zijn onder hen ook fanatieke wielerfans.

Dat een kwart van de Nederlandse werknemers arbeidsuren gebruikt om tv te kijken, is niet verwonderlijk vindt Schmit. ''De Tour de France wordt natuurlijk altijd gereden in een periode dat het wat rustiger is op de werkvloer en dat zorgt er voor dat werknemers eerder geneigd zijn om te kijken. Daarbij zijn er waarschijnlijk veel managers met vakantie waardoor er veel minder controle is.''

Bovendien is even stiekem kijken makkelijk nu de tour ook online is te zien.