DEN HAAG - Terwijl Nederlanders in het eerste kwartaal van dit jaar meer hebben uitgegeven tijdens hun verblijf in het buitenland, hebben buitenlandse toeristen in Nederland fors minder uitgegeven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederlanders gaven in de eerste drie maanden van het jaar 1,7 miljard euro uit tijdens toeristische reizen in het buitenland. Dat is 4 procent meer dan een jaar eerder. Buitenlandse toeristen in Nederland gaven in dezelfde periode 1 miljard euro uit. Dat is 17 procent minder dan in hetzelfde kwartaal van 2008.

Al sinds het tweede kwartaal van 2008 dalen de uitgaven van buitenlandse toeristen in Nederland. Sinds dat kwartaal tot en met het eerste kwartaal van dit jaar daalden de uitgaven van buitenlandse toeristen met 12 procent afgezet tegen dezelfde periode een jaar eerder.

Dollars
De uitgaven van Nederlanders in het buitenland stegen in diezelfde periode met 7 procent. Vooral tijdens reizen in de VS lieten Nederlanders de dollars rollen. De bestedingen daar namen met 36 procent toe.

Met name Spaanse toeristen hielden in Nederland de hand op de knip. Ze gaven sinds het tweede kwartaal van 2008, 28 procent minder uit. Maar ook Engelsen (min 19 procent), Zwitsers (min 15 procent) en Duitsers (min 14 procent) deden het rustig aan tijdens hun vakantie in Nederland.