AMSTERDAM - IJsland wil de drie belangrijkste banken van het land herkapitaliseren voor een bedrag van circa 270 miljard IJslandse kronen ofwel zo'n 1,5 miljard euro. Dat heeft de IJslandse minister van financiën Steingrimur J. Sigfusson aangekondigd.

De herkapitalisering zal worden gefinancierd met de uitgifte van nieuwe obligatieleningen en volgt op de ineenstorting van het financiële systeem van het land in oktober 2008.

Het proces zal naar verwachting rond 14 augustus worden afgerond. De drie belangrijkste banken zullen na de herkapitalisatie een core tier 1 ratio, het kernvermogen van banken uitgedrukt als percentage van het vreemd vermogen, hebben van rond de 12 procent.

Kosten
De kosten van het herstel van de drie belangrijkste banken, de voormalige Kaupthing Bank, Glitnir banki en Landsbanki, liggen ongeveer 100 miljard IJslandse kronen lager dan verwacht en kunnen volgens de minister nog lager uitvallen indien de herkapitalisering verloopt volgens plan. De herkapitalisering is volgens de minister een belangrijke stap richting een herstel van een sterk bankensysteem in IJsland.