AMSTERDAM - De cruisesector lijkt zich weinig aan te trekken van de economische crisis. Het maken van een cruise is de afgelopen jaren wereldwijd populairder geworden.

Hoewel 2009 naar verwachting een kleine dip zal laten zien, liggen volgens het economisch bureau van ING vanaf 2010 groeicijfers van meer dan tien procent per jaar in het verschiet.

In Nederland waren er in 2008 225 duizend passagiers van een zeecruise die Amsterdam of IJmuiden aandeed, of daarvandaan vertrok. Rotterdam is de enige andere haven die wordt aangedaan door cruiseschepen. Ongeveer 49 duizend Nederlanders maakten vorig jaar een zeecruise.

De afgelopen twaalf jaar was de gemiddelde jaarlijkse groei van de branche 15 procent, terwijl het aantal lange vakanties van Nederlanders slechts met 2 procent per jaar groeide.

Vergrijzing
De vergrijzing is een van de oorzaken van de groeiende sector. Ouderen hebben doorgaans meer te besteden. Ook worden er meerdere klantengroepen aangesproken dan alleen de rijkere ouderen. Er is meer aanbod gekomen voor mensen die minder te besteden hebben.

De cruisesector in Amsterdam en IJmuiden zorgt voor een omzet van 137 miljoen euro en creëert 1435 voltijdbanen.