AMSTERDAM - Facebook doet er niet genoeg aan om de persoonlijke informatie van zijn gebruikers te beschermen. Dat stelt de Canadese commissaris van Privacy, Jennifer Stoddart, in een rapport over de sociale netwerksite.

Uit het onderzoek komt naar voren dat Facebook verwarrende of incomplete informatie verschaft over de wijze waarop de site omgaat met privacykwesties, door gebruikers bijvoorbeeld wel te laten zien hoe accounts gedeactiveerd kunnen worden, maar niet hoe ze verwijderd kunnen worden.

"Het moge duidelijk zijn dat privacy van groot belang is voor Facebook en toch hebben we serieuze gaten in de bescherming hiervan ontdekt", aldus Stoddart.

Overtreding
Het rapport stelt verder dat de netwerksite de Canadese privacywetten overtreedt, door persoonsinformatie van mensen die hun account gedeactiveerd hebben voor onbepaalde tijd in zijn database te bewaren.

Volgens Stoddart heeft Facebook bovendien onvoldoende maatregelen genomen om misbruik door externe ontwikkelaars van bijvoorbeeld spelletjes en quizzen te voorkomen. Er zijn tienduizenden toepassingen voor de website die persoonlijke informatie van de gebruiker verzamelen.

Het concern heeft er inmiddels al mee ingestemd om een groot aantal van de aanbevelingen die het rapport doet, over te nemen. Zo moet Facebook persoonlijke informatie van gedeactiveerde accounts na een bepaalde tijd automatisch verwijderen en zorgen dat externe ontwikkelaars alleen toegang hebben tot de hoogstnodige informatie.

Rechter
Stoddart geeft Facebook 30 dagen de tijd om gevolg te geven aan de resterende adviezen. Als het concern dat niet doet, stapt ze mogelijk naar de rechter.

De site telt 200 miljoen actieve gebruikers, waarvan 12 miljoen in Canada. Dat betekent dat een op de drie Canadezen een Facebook-account heeft.