AMSTERDAM - Reisorganisatie Tourplan kan de geboekte reizen niet meer uitvoeren door de financiële problemen die het bedrijf heeft. Dat laat Tourplan donderdag weten.

Een kleine vierduizend mensen die een reis hebben geboekt bij de reisorganisatie krijgen het vooraf betaalde geld terug van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Zo'n 450 mensen zijn momenteel op een vakantiebestemming via Tourplan, 150 van hen moeten dit weekeinde terugreizen.

Schade
Volgens Piet Hein Debets, directeur van SGR, bedraagt de financiële schade meer dan twee miljoen euro voor SGR. Faillissement heeft Tourplan nog niet aangevraagd, maar Debets sluit niet uit dat dit vrijdag gebeurt.

SGR verzoekt mensen dringend om niets meer vooruit te betalen aan Tourplan, ook niet als een eventueel aangestelde curator daarom vraagt. Geld dat na donderdag betaald wordt aan Tourplan valt niet onder de garantie van de SGR.

Failliet
Vorige week ging de touroperator Golden Tours failliet. Ook hier stond de SGR garant voor het geld dat vooruit was betaald.