AMSTERDAM - Ed Nijpels wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP. De oud-VVD-minister neemt per 1 augustus de voorzittershamer over van Harry Borghouts, die de functie tijdelijk vervulde.

Borghouts nam tijdelijk de functie waar nadat Elco Brinkman op 1 april opstapte. ABP is met 2,7 miljoen klanten het grootste pensioenfonds van Nederland en het derde ter wereld.

Ed Nijpels was van 1986 tot 1989 minister van Vrom en van 1977 tot 1986 en van 1989 tot 1990 Kamerlid namens de VVD, onder meer als fractievoorzitter. Van 1999 tot 2008 was hij commissaris van de Koningin in Friesland.

ABP
Het bestuur van ABP laat weten blij te zijn met zijn komst. "Nijpels heeft ruime ervaring in de publieke sector en beschikt over de kwaliteiten die nodig zijn om een paritair bestuur voor te zitten."

Commissaris van de Koningin in Noord-Holland Harry Borghouts (GroenLinks) moest zijn tijdelijke voorzitterschap van ABP opgeven na het debat over de 78 miljoen euro die de provincie zag verdwijnen in de Landsbanki-affaire.

Toen Borghouts meldde dat hij bereid was het tijdelijk voorzitterschap op te geven, maar dat hij wel lid van het bestuur wilde blijven, dreigde een motie van wantrouwen. Hierop besloot hij om per 1 augustus op te stappen als waarnemend voorzitter van ABP en per 1 december als bestuurslid.