BRUSSEL - De Belgische advocaat Mischaël Modrikamen wil voorkomen dat de Nederlandse Staat en de Franse bank BNP Paribas hun Fortisactiviteiten doorverkopen. Hij heeft de rechtbank in Brussel verzocht daartoe maatregelen te treffen, waarbij een dwangsom van 5 miljard euro zou moeten gelden.

De advocaat wil voorkomen dat de aandeelhouders die hij vertegenwoordigt voor voldongen feiten worden geplaatst in een rechtzaak die nog loopt. Een medewerker van Modrikamen heeft dat donderdag gezegd in de Belgische zakenkrant De Tijd.

Modrikamen wil ook dat er bij de Fortis-holding een bewindvoerder komt. Die moet juridische stappen zetten tegen de Nederlandse overheid, die de Fortisaandelen zonder toestemming van de aandeelhouders zou hebben verworven.

Hoofdrol
Fortis raakte vorig jaar in de problemen door de financiële crisis. Uiteindelijk kocht de Nederlandse Staat de Nederlandse poot van het bedrijf, inclusief ABN Amro. België verkocht Fortis Bank aan het Franse BNP Paribas. De Fortisaandeelhouders stemden daar op 28 april mee in tijdens een zeer roerige bijeenkomst in Gent.

Modrikamen, die een grote groep aandeelhouders vertegenwoordigt, speelde tijdens de vergadering met opzwepende toespraken een hoofdrol. De Belgische advocaat houdt vol dat tijdens deze aandeelhoudersbijeenkomst onrechtmatigheden hebben plaatsgevonden.

Zie ook: dossier Fortis