AMSTERDAM - Een op de vier startende ondernemers houdt een baan in loondienst aan. De belangrijkste reden is de financiële zekerheid die een baan biedt. Dat blijkt uit onderzoek van EIM.

Ruim driekwart van de ondernemers die in de eerste helft van 2008 een bedrijf zijn gestart, werkte daarvoor in loondienst. 57 procent van hen had een baan in dezelfde branche als waarin de eigen onderneming opereert. De belangrijkste redenen om een eigen bedrijf te starten zijn de uitdaging en de wens om eigen baas te zijn.

Toch wordt de baan in loondienst door veel starters pas beëindigd na het slagen van het bedrijf. Ruim een kwart van de starters wil de combinatie van eigen baas en werknemer zo houden.

Starters
19 procent van de starters stopt 40 tot en met 49 uur in de nieuwe onderneming, 16 procent werkt minder dan 10 uur per week aan zijn eigen bedrijf.

Ondanks het omslaan van het economisch klimaat zegt slechts een op de acht van de in 2008 gestarte ondernemers last te hebben van een afgenomen vraag. Een op de vier ondernemers ziet de afzetmarkt wel krimpen. Toch ziet 82 procent van de starters de toekomst van hun bedrijf met vertrouwen tegemoet.