BRUSSEL - In België neemt de angst voor een Mexicaanse griepepidemie flink toe. Veel bedrijven voorzien grote problemen als het personeel zich massaal ziek meldt en verstrekken tips om besmetting te voorkomen.

Zo raadt bankverzekeraar Dexia zijn medewerkers aan geen handen meer te schudden. Andere adviezen: in plaats van de vingertoppen de 'kneukels' gebruiken om druktoetsen te bedienen en deuren openen met de elleboog.

Ook de NMBS, de Belgische spoorwegen, bereiden zich voor op de griepgolf die volgens deskundigen in aantocht is. Er liggen tienduizend mondmaskers klaar voor het personeel. Conducteurs krijgen een desinfecterende gel mee. Mocht zich desondanks te veel personeel ziek melden, dan komt er een beperkte dienstregeling.

Janssen Pharmaceutica
Het bedrijf Janssen Pharmaceutica probeert niet alleen besmetting met het griepvirus te voorkomen, maar beschikt ook over apparatuur om bij het binnenkomen de lichaamstemperatuur te meten. Grieppatiënten kunnen er zo direct worden uitgepikt.

Niet alle Belgen zijn overtuigd van de noodzaak van deze maatregelen, zo blijkt uit reacties die woensdag verschenen op de website van de publieke omroep VRT. ''Massahysterie'', schrijft iemand. En een grappenmaker raadt aan om regelmatig de ellebogen goed te wassen.