AMSTERDAM - Het aantal Amerikanen dat zijn huis dreigt te verliezen is in de eerste helft van dit jaar gestegen met 15 procent. 

De teller staat op 1,5 miljoen, zo blijkt uit cijfers van RealtyTrac, een bedrijf dat de zogenoemde foreclosures, beslaglegging op onroerend goed, registreert.

Huishoudens verkeren in grote financiële problemen vanwege de sterk opgelopen werkloosheid in de Verenigde Staten. Hierdoor zijn mensen niet meer in staat hun hypotheeklasten op te brengen.

Toekomstrisico
In juni steeg het aantal foreclosures zelfs met meer dan 33 procent, in vergelijking tot dezelfde maand een jaar eerder.

"De grote hoeveelheid mensen met een hypotheekbedrag dat de waarde van hun woning overstijgt, vormen een belangrijk toekomstrisico", stelt James Saccacio, bestuursvoorzitter van RealtyTrac.

Piek
Het was de vierde achtereenvolgende maand dat meer dan 300.000 huishoudens een foreclosure document ontvingen. Dit behelst allerlei juridische formulieren, die huiseigenaren krijgen, voordat ze daadwerkelijk uit hun huis gezet worden. Het aantal werkelijk door banken in beslag genomen huizen bedroeg vorige maand meer dan 79.000.

Deskundigen verwachten de piek van het aantal gedwongen huisverkopen pas in het midden van volgend jaar.