DEN HAAG - De Nederlandse detailhandel heeft in mei bijna 9 procent minder omzet behaald dan een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Vooral het aantal verkochte artikelen nam af, de prijzen daalden slechts met 0,6 procent. Deze prijsdaling kwam geheel door lagere brandstofprijzen bij tankstations.

De omzet van de detailhandelaren daalde in mei in het sterkste tempo sinds het begin van de metingen in 2000. Dit kwam voor een deel doordat de maand mei dit jaar een minder gunstige samenstelling van koopdagen kende dan vorig jaar. Na correctie voor dit effect komt de afname van de omzet uit op ongeveer 6 procent.

Omzet
Vooral in winkels die geen voedingsmiddelen verkopen, ging de omzet hard achteruit. Deze winkels, waarvan de omzet gemiddeld met 11 procent daalde, werden in mei over een breed front geraakt.

In de voorgaande maanden zagen vooral de handelaren in consumentenelektronica en meubels de verkopen teruglopen, maar in mei ging ook de omzet van kleding en huishoudelijke artikelen flink omlaag.

Voeding
Winkels in voedings- en genotmiddelen boekten ruim 3 procent minder omzet dan een jaar eerder. Dit hing echter volledig samen met de minder gunstige koopdagen. Na correctie was sprake van een lichte omzetgroei. De omzet van supermarkten lag na correctie voor koopdagen op ongeveer hetzelfde niveau als een jaar eerder.