NEW YORK - CIT Group, een Amerikaanse kredietverstrekker, dreigt failliet te gaan. Het Amerikaanse ministerie van Financiën weigert het bedrijf nog verder te steunen. CIT Group ontving eerder al miljarden dollars aan staatssteun.

''Zelfs in deze tijden van financiële stress zitten er grenzen aan aanvullende overheidssteun voor individuele bedrijven'', stelde het ministerie donderdag in een verklaring.

Op woensdag waren de partijen aan een overleg begonnen omdat het ministerie zich zorgen maakt over de kaspositie bij CIT, een 101-jaar oud bedrijf dat geld uitleent aan kleine en middelgrote ondernemingen.

Alternatieven
CIT meldde in een verklaring dat het zoekt naar alternatieven voor steun van de overheid. CIT Group zou het jongste slachtoffer kunnen worden van de kredietcrisis, nadat eerder klinkende namen als Lehman Brothers en Washington Mutual eraan ten onder gingen.

Als CIT omvalt, zou dat het op vijf na grootste faillissement betekenen van een Amerikaans bedrijf sinds 1980.

Bankroet
Een bron binnen het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft gezegd dat CIT niet behoort tot het soort bedrijven dat te belangrijk is om te laten omvallen. Maar de Amerikaanse detailhandelsorganisatie NRF roept Washington op om CIT te hulp te schieten.

Een bankroet van de kredietverstrekker heeft grote gevolgen voor veel kleine en middelgrote bedrijven en daarmee voor de Amerikaanse economie, aldus de branchevereniging.