PEKING - De Chinese economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 7,9 procent gegroeid. Dat was beter dan verwacht en veel hoger dan in het voorgaande kwartaal. Dat maakte de Chinese overheid donderdag bekend.

De groei werd gestuwd door stimuleringspakketen van de Chinese overheid. In het eerste kwartaal groeide de economie nog met 6,1 procent, het laagste groeicijfer in China in de afgelopen decennia. Analisten hadden gerekend op een groei in het tweede kwartaal van 7,5 procent.

"De economie veert weer op en de kracht van het herstel neemt toe"', zei een woordvoerder van de Chinese overheid. Het bruto binnenlands product (bbp) over de eerste helft van het jaar groeide met 7,1 procent. Daarmee ligt China weer op koers om de doelstelling van een groei van 8 procent voor het gehele jaar te behalen.

Uitdagingen
Toch waarschuwde de Chinese overheid wel dat de onzekerheid over de economische situatie nog groot is. "Vooruitkijkend zijn er nog veel moeilijkheden en uitdagingen voor de economie", aldus de woordvoerder.

De op twee na grootste economie ter wereld is in de afgelopen jaren spectaculair gegroeid. Tussen 2002 en 2007 kwam de jaarlijkse groei ruim boven de 10 procent uit. In 2008 zwakte de groei af tot 9 procent.