AMSTERDAM - Pet Airways, de eerste luchtvaartmaatschappij voor dieren, heeft gisteren de eerste vlucht gemaakt. Dat meldt The Associated Press woensdag.

Het bedrijf werd opgericht door een Amerikaans echtpaar met een hond, dat negatieve ervaringen had met reguliere luchtvaartmaatschappijen.

De meeste vliegmaatschappijen staan een beperkt aantal dieren toe in de cabine. De rest moet worden ingecheckt en reist tussen de koffers in het bagageruim, een soms hachelijke onderneming voor de beesten.

Succes
Het echtpaar, dat geen ervaring heeft op luchtvaartgebied, heeft het bedrijf in vier jaar uit de grond gestampt. Pet Airways maakt een succesvolle start mee en is de komende twee maanden volledig volgeboekt.

Vliegtuigen zullen pendelen tussen de steden New York, Washington, Chicago, Denver, en Los Angeles. Een enkeltje kost ongeveer 250 dollar, niet veel duurder dan een ticket bij een 'gewone' luchtvaartmaatschappij.

Service
Het verschil tussen Pet Airways en andere maatschappijen is de service. Honden en katten vliegen in de cabine en worden elke vijftien minuten gecontroleerd. Bovendien worden ze van en naar het vliegtuig begeleid. Onderweg wordt er een landing gemaakt voor een sanitaire stop, een maaltijd en een 'speelkwartiertje'.