AMSTERDAM - Elektronicaconcern Philips grijpt fors in bij zijn vestiging in Terneuzen. In de fabriek, die toebehoort aan de lichtdivisie, verdwijnen 63 van de 148 banen. Dat heeft het bedrijf woensdag aan het personeel meegedeeld.

De maatregel is noodzakelijk om de fabriek winstgevend te houden, zei een woordvoerder van Philips. In de vestiging worden zogenoemde starters voor de ontsteking van tl-lampen gemaakt. Door de economische recessie is dit een krimpende markt, aldus de zegsman.

Philips kondigde vorig jaar aan de vestiging in Terneuzen te willen verkopen. ''Dat is nog niet gelukt'', aldus de woordvoerder.

CNV
CNV Metaal en elektro noemt het gezien de economische crisis niet verwonderlijk dat Philips ingrijpt. De omzet bij de fabriek zou al enkele jaren teruglopen. Philips richt zich bij zijn lichtdivisie nu meer op producten die veelbelovend zijn, zoals led-verlichting.

De vakbond zegt er een hard hoofd in te hebben dat gedwongen ontslag kan worden vermeden. Volgens de bond is er ook gesproken over een aanvraag van deeltijd-WW voor de werknemers, maar wilde Philips een structurele kostenverlaging bewerkstelligen.