WASHINGTON - De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in juni met 0,7 procent gestegen ten opzichte van een maand eerder. Het is de sterkste prijsstijging sinds vorig jaar juli. Dat maakt het Amerikaanse ministerie van Handel woensdag bekend.

De inflatie viel hoger uit dan analisten hadden verwacht. Zij gingen uit van een inflatie van 0,6 procent. De opgelopen prijzen zijn vooral het gevolg van de gestegen brandstof- en energieprijzen door de hogere olieprijs. De benzineprijs steeg met 17,3 procent vergeleken met mei.

Prijzen
Exclusief de sterk schommelende prijzen van voedsel en energie nam in juni de zogeheten kerninflatie toe met 0,2 procent. Op jaarbasis was sprake van een toename van de kerninflatie met 1,7 procent.

De consumentenprijzen lieten in juni op jaarbasis een daling zien van 1,4 procent. Dat is de sterkste prijsdaling sinds januari 1950. Dat komt doordat rond deze tijd vorig jaar de olieprijs een recordniveau bereikte van bijna 150 dollar per vat. Sindsdien is de olieprijs sterk gedaald. Ten opzichte van een jaar eerder ligt de benzineprijs daardoor bijna 35 procent lager.

Consument
In mei kropen de consumentenprijzen in de VS nog met slechts 0,1 procent omhoog op maandbasis. Op jaarbasis was die maand sprake van een prijsdaling van 1,3 procent.