AMSTERDAM - Ongewenste e-mail zorgt niet alleen voor veel irritatie, het is ook nog eens slecht voor het milieu. De 62 biljoen spamberichten die jaarlijks worden verstuurd stoten evenveel CO2 uit als 2,4 miljoen huishoudens in de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit onderzoek van zakelijke dienstverlener ICF International in opdracht van spambestrijder McAfee. Naar de kosten van spam was al veel onderzoek gedaan, maar de ecologische gevolgen zijn nog niet eerder in kaart gebracht.

Uit het onderzoek blijkt dat een spamfilter het door ongewenste mail veroorzaakte energieverbruik kan verminderen met 75 procent. Die afname is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van 2,3 miljoen auto's op de weg.

McColo
Spam bij de wortels aanpakken blijkt ook erg effectief, zo melden de onderzoekers. Toen eind 2008 de belangrijke spamleverancier McColo offline werd gehaald, stond het verminderde spam-gerelateerde energieverbruik gelijk aan 2,2 miljoen auto's minder op de weg.

Spam kost vooral veel energie doordat de mail handmatig uit inboxen wordt verwijderd. Tachtig procent van het spam-gerelateerde energieverbruik wordt daardoor veroorzaakt. De ecologische voetafdruk van spam wordt verder vergroot door onder meer het verzamelen van de mailadressen, het maken en verzenden van spamberichten en het binnenhalen van spam door mailservers.

Vorige week werd bekend dat van alle mail in Nederland 94 procent spam is. Dat ligt hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 90,4 procent voor mei en juni.