AMSTERDAM - De reserves in vreemde valuta in China zijn gestegen tot boven de 2 biljoen dollar (1,4 biljoen euro). Het is het grootste bedrag in buitenlandse valuta ter wereld op dit moment. Dat heeft de Chinese centrale bank bekend gemaakt, schrijft de BBC.

De tegoeden stegen afgelopen jaar met 17,8 procent tot een recordhoogte. Reden voor de enorme toename is de groei van het aantal buitenlandse investeringen in China. De hoeveelheid buitenlands geld in China is twee keer zoveel als dat van Japan.

Dollar
Het grootste deel van de tegoeden in vreemde valuta bestaat uit Amerikaanse dollars. De Verenigde Staten hebben een enorme schuld openstaan bij de Chinese regering en het bedrijfsleven.

Chinese regeringsleiders zijn bezorgd over de stabiliteit van de dollar en pleiten voor een nieuwe internationale valuta. Zij zijn bang dat wanneer de financiële crisis zijn tol eist in de VS, de Chinese reserves meegesleurd worden.

Wisselkoers
De Chinese bank koopt veel dollars in China op, om te voorkomen dat de wisselkoers verslechtert. Dat zou dramatische gevolgen hebben voor de Chinese economie.

De Chinese economie laat al tijden tekenen van herstel zien dankzij stimuleringsmaatregelen van de overheid. De Chinese beurs is dit jaar ook met 74 procent gegroeid. Economen vrezen echter een terugval.