DEN HAAG - ''Onbegrijpelijk, onverstandig en onaanvaardbaar.'' Dat vinden de palingvissers van het besluit van minister Gerda Verburg van Landbouw dat de palingvissers dit najaar twee maanden en volgend najaar drie maanden geen paling mogen vangen. Dat moet helpen de palingstand te herstellen.

"Het kwam voor ons als een donderslag bij heldere hemel", zegt vicevoorzitter Doede Visser van de Combinatie van Beroepsvissers (CvB). De palingvissers hadden een eigen plan opgesteld voor het herstel van de palingstand dat volgens hen veel beter was. Zij wilden 157 ton schieraal uitzetten.

Klap
Het vangstverbod is een enorme klap. Het valt in de maanden waarin de vissers het merendeel van hun omzet maken, zegt Visser. De beroepsgroep steekt binnenkort de koppen bij elkaar om te kijken wat zij nu kunnen doen.

De Partij voor de Dieren (PvdD) vindt dat Verburg nog verder moet gaan en pleit voor een algeheel vangstverbod voor paling en een sanering van de gehele palingvloot. Het nu aangekondigde vangstverbod voor drie maanden is volgens de PvdD onvoldoende om de vissoort te behoeden voor uitsterven.

Palingstand
De partij vraagt zich af hoelang Verburg denkt dat het gaat duren voordat de palingstand zich met haar maatregel kan hebben hersteld. "Wetenschappers waarschuwen al meer dan tien jaar voor de nu aangebroken palingcrisis. Omdat al die tijd niet is ingegrepen gaat het volgens visdeskundigen zelfs na het instellen van een totaal vangstverbod nu nog zestig tot tweehonderd jaar duren voordat de populatie terug is op een gezond niveau."