AMSTERDAM - Vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs kunnen worden aangeklaagd voor nalatigheid als zij bij hun investeringsbeslissingen geen rekening houden met het milieu en andere sociale omstandigheden. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties.

Het rapport komt voort uit een samenwerking tussen de VN en 180 financiële instellingen over de hele wereld die samen meer dan twee biljoen dollar beheren.

De overheidssteun die banken als gevolg van de recessie nu wereldwijd krijgen, moet de overgang naar een groene economie stimuleren. "Verantwoordelijk investeren en duurzaam zakendoen moeten routine worden, in plaats van slechts een van de mogelijkheden", aldus het rapport.

De VN wil dat in de contracten tussen vermogensbeheerders en de eigenaars van het vermogen wordt opgenomen dat de beheerders zich zullen inzetten voor duurzame en sociale investeringen.

Al langer wordt er door milieu-organisaties en overheden gezegd dat de wereld de economische crisis moet aangrijpen als kans om over te stappen van een 'bruine' naar een groene economie.