DEN HAAG - Nederlandse huishoudens zijn het grootste deel van hun geld kwijt aan woonlasten. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag presenteerde.

Een Nederlands huishouden besteedde vorig jaar gemiddeld 31.300 euro. Daarvan ging bijna 24 procent op aan woonlasten. Verkeer en vervoer is de op een na grootste kostenpost, gemiddeld ging 17 procent van de uitgaven hieraan op. Voeding ging ten koste van 16 procent van het budget.

Kosten
Woonlasten drukken vooral zwaar op het budget van mensen met een laag inkomen. In deze groep was bijna 30 procent van de uitgaven bestemd voor huur of onderhoud van de woning. Voor de hogere inkomens was dat net iets meer dan 20 procent.

Huishoudens met een hoger inkomen geven aanzienlijk meer geld uit aan ontwikkeling en ontspanning dan de huishoudens met een lager inkomen. In de hoogste inkomensgroep ging 18 procent van de uitgaven op aan zaken als sport, spel en vakantie. In de laagste inkomensgroep was dit nog geen 15 procent.

Voeding
Het aandeel van de uitgaven dat besteed wordt aan voeding is in alle inkomensgroepen ongeveer 16 procent. Dit betekent dat huishoudens met een hoog inkomen uiteindelijk veel meer euro's spenderen aan eten en drinken dan de lage inkomens. Ze kopen luxere producten en gaan vaker uit eten.