SAN FRANCISCO - De Amerikaanse chipproducent Intel heeft voor het eerst in 22 jaar verlies geleden. De grootste chipmaker ter wereld schreef in het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies van 398 miljoen dollar. Het bedrijf maakte dit dinsdag nabeurs bekend.

Het verlies is volgen Intel te wijten aan een boete van 1,1 miljard euro die het bedrijf in mei is opgelegd door de Europese Commissie. Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) vindt dat Intel zijn dominante marktpositie heeft misbruikt door met betalingen aan computerfabrikanten en elektronicawinkels producten van rivaal AMD tegen te houden. Intel heeft aangekondigd de boete aan te vechten.

Boete
Zonder de reservering voor de boete mee te tellen zou de chipmaker een winst van 18 cent per aandeel hebben behaald, waar analisten rekening hielden met 8 cent winst per aandeel.

De chipmaker draaide een omzet van 8 miljard dollar in het tweede kwartaal. Dat is een daling van 15 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, maar meer dan de verwachte 7,27 miljard waar analisten vanuit gingen.