AMSTERDAM - Van alle gemotoriseerde vervoersmiddelen en aanhangers zijn er in de eerste zes maanden van dit jaar minder verkocht, met uitzondering van snorfietsen.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde analyse van de verkoopcijfers over het eerste halfjaar door RDC, de grootste informatieleverancier van de mobiliteitssector.

Snorfietsen, in vrijwel alle gevallen gaat het om scooters, scoorden een plus van 8 procent. In de eerste helft van het jaar werden er ruim 25.000 verkocht.

Aanhangers
De verkopers van zware aanhangers en opleggers kregen de grootste daling voor hun kiezen. Er was daar sprake van een afname van 55 procent tot bijna 4300 stuks in de eerste helft van dit jaar, tegen ruim 9400 vorig jaar. Bij bestelauto's, ook voornamelijk bestemd voor werkverkeer, daalde de verkopen in de eerste zes maanden van dit jaar met 38 procent vergeleken met de eerste helft van 2008.

Zowel de verkoop van personenauto's als die van vrachtwagens daalde met ongeveer een kwart. Bij personenauto's kwam de daling uit op 26 procent. Het aantal nieuw verkochte personenauto's zakte van iets meer dan 300.000 in de eerste zes maanden van vorig jaar tot ongeveer 221.500 in het eerste halfjaar van 2009.

Alleen Honda (plus 32 procent), Lancia (plus 23 procent) en Audi (plus 10 procent) zagen de verkopen stijgen. Bij Honda is de stijging te danken aan de sterke vertegenwoordiging van het merk in het hybride segment. Van alle verkochte Honda's in de eerste zes maanden was driekwart een hybride auto. Lancia is een kleinere speler en doet het nu vooral goed met een bepaald type. Audi is de positieve uitzondering met verschillende modellen.

Tweedehands
De verkoop van tweedehandsauto's daalde veel minder hard, met 2,5 procent. Bij autobedrijven en handelaren bleven de verkopen van occasions vrijwel stabiel. Tussen particulieren gingen ruim 24.000 minder auto's over van de ene op de andere eigenaar.

Opvallend is dat de verkoop van het aantal gebruikte auto's in de leeftijd van twee tot vier jaar in de eerste helft van het jaar wel steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Wellicht speelt de sloopregeling hier een rol in. In de eerste zes maanden van dit jaar wisselden ruim 93.000 auto's in die leeftijdscategorie van eigenaar tegen 88.500 een jaar eerder.

De verkoop van motoren daalde in de eerste helft van dit jaar met 15 procent, die van brommers met 8 procent en van caravans tenslotte met 22 procent.