NEW YORK - Megafraudeur Bernard Madoff heeft nog niet zijn gewenste plek gekregen in het Amerikaanse gevangeniswezen.

Uit officiële documenten blijkt dat de man die beleggers miljarden dollars afhandig maakte, nu in Atlanta vertoeft in een gevangenis met een gemiddelde beveiliging.

De advocaat van Madoff heeft een verzoek ingediend voor een plek in Otisville, in de staat New York, waar hij lange tijd heeft gewoond.

Overgeplaatst
Diverse Amerikaanse media stellen echter dat hij zal worden overgeplaatst naar een gevangenis in Butner in de staat North Carolina. Dit is een gevangenis met een relatief mild regime en waar ook andere topmannen uit het bedrijfsleven in de cel zitten.

Het gaat onder anderen om de oprichter van kabelbedrijf Adelphia, die miljoenen dollars zou hebben ontvreemd bij het bedrijf en een voormalige topman van de drogisterijketen Rite Aid.

Madoff werd eind vorige maand veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 jaar. De datum van vrijlating van gevangene 61727-054 is vastgesteld op 14 november 2139, maar die zal de 71-jarige fraudeur nooit halen. Bij de datum is al rekening gehouden met goed gedrag, waardoor hij twintig jaar eerder vrijkomt.

Ponzi
Opmerkelijk is dat Madoff nu in een gevangenis zit waar een andere grote fraudeur, Charles Ponzi, ook ooit bivakkeerde.

Ponzi lichtte aan het begin van de vorige eeuw investeerders op door hen grote rendementen voor te spiegelen. In werkelijkheid betaalde hij alleen de investeerders van het eerste uur met inleggelden van latere beleggers. Een dergelijk piramidesysteem, in de Verenigde Staten ook wel Ponzi-scheme genoemd, zette Madoff ook op. Zijn fraude zou zijn opgelopen tot 65 miljard dollar.

Het leven in de Amerikaanse gevangenis is weinig enerverend, aldus voormalige gevangenen. Madoff draagt gevangeniskleding en zal in het begin in isolatie in de cel zitten. Waarschijnlijk verdient hij wat geld met het boenen van de vloeren, het schoonmaken van toiletten of het bereiden van maaltijden. Een groot contrast met het luxeleven dat hij in een appartement van 7 miljoen dollar in New York leidde.