DELFT - Fraude met deeltijd-WW moet worden bestraft, maar minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken mag signalen over fraude niet aangrijpen om de regeling te versoberen.

Dat zegt werkgeversorganisatie MKB-Nederland dinsdag in een reactie op uitspraken van de minister dat bedrijven die betrapt worden op fraude met deeltijd-WW, hard worden aangepakt.

Tegen de zin van MKB in gaat Donner de voorwaarden voor de regeling aanscherpen. De koepel voor middelgrote en kleine bedrijven vindt dat mogelijke fraude niet mag worden gebruikt als argument voor die versobering. Daarvan zouden duizenden bedrijven en werknemers de dupe worden.

Nadelig
MKB vreest dat de aanpassingen die Donner wil aanbrengen, nadelig uitpakken voor kleine bedrijven, zegt Mariet Feenstra, secretaris sociale zaken van MKB. Hij wil bijvoorbeeld dat een bedrijf minder lang van de regeling gebruik kan maken, naarmate het voor een groter percentage van zijn personeel deeltijd-WW aanvraagt.

"Als een bedrijf met twee of drie werknemers voor al zijn medewerkers deeltijd-WW aanvraagt, kan het minder lang gebruik maken van de regeling dan een bedrijf met duizend werknemers dat voor honderd van hen deeltijd-WW aanvraagt. Maar dat grote bedrijf legt wel een veel groter beslag op het geld dat voor de regeling beschikbaar is", aldus Feenstra.

MKB heeft er bij Donner op aangedrongen in ieder geval een uitzondering te maken voor bedrijven met pakweg 25 man personeel.