Nissan is één van de pioniers op het gebied van elektrische auto’s. Volgend jaar moet de eerste in de verkoop gaan. Daarover zijn nu meer details bekend.

De eerste elektrische Nissan wordt géén bestaand model waar een elektromotor is ingebouwd. Er wordt een speciaal model voor ontworpen die past in de klasse van de Golff of Mégane. Hij biedt ruimte aan vijf personen plus bagage.

Ook wat betreft prestaties doet hij denken aan een conventionele auto. De sprint van 0 naar 100 km/u gaat in tien tot twaalf seconden. Alleen de topsnelheid blijft achter met slechts 140 km/u. Op zijn lithium ion-batterijenpakket komt de auto 160 kilometer ver.

Vanaf 2010 komt Nissan elk jaar met een nieuw elektrisch model op de markt. Totdat de serieproducten klaar zijn, gaat de elektrotechniek van Nissan schuil in deze omgebouwde Cube. Daarin ligt een motor die 109 pk levert en een accupakket van 250 kilo. De testauto haalt 150 kilometer op een volle lading.

De concurrentie van Renault-Nissan focust zich op laadpalen waarbij een elektro-auto kan worden opgeladen. Het Japans-Franse concern werkt echter samen met project Better Place en dat heeft een accuwisselstation ontwikkeld waar een auto binnen drie minuten van een volle accu kan worden voorzien.