BRUSSEL - Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) hoopt op een snel akkoord van de EU en Zuid-Korea over vrije handel.

Dat zou Europese en dus ook Nederlandse bedrijven die naar dat land exporteren jaarlijks 1,2 miljard euro aan heffingen besparen.

Heemskerk heeft dat dinsdag gezegd in reactie op uitlatingen van premier Fredrik Reinfeldt van huidig EU-voorzitter Zweden. Die verwacht de onderhandelingen met Zuid-Korea, waarvoor de EU-lidstaten het groene licht hebben gegeven, eind dit jaar te kunnen afronden. Het akkoord kan dan volgend jaar in werking treden.

Belemmeringen
Heemskerk wijst erop dat Europese bedrijven door een vrijhandelsakkoord ook profiteren van het verdwijnen van een aantal handelsbelemmeringen, bijvoorbeeld met betrekking tot eisen die aan producten gesteld worden. Een akkoord zou volgens de staatssecretaris ook ,,een belangrijk politiek signaal tegen protectionisme zijn''.

Overigens verzet de Europese auto-industrie zich hevig tegen een vrijhandelsakkoord. Zij vreest de export van goedkope auto's uit Zuid-Korea.