AMSTERDAM - Nederlanders hebben een behoorlijk hoge pet op van hun eigen financiële kennis. Zeven op de tien bestempelen de eigen kunde op dat gebied als goed tot zeer goed, tegenover slechts 52 procent van de Zwitsers en Oostenrijkers. De Duitsers zijn met 47 procent nog bescheidener.

Dat blijkt uit het AXA Investment Managers beleggingsonderzoek, dat werd uitgevoerd in de genoemde vier Europese landen.

De daadwerkelijke financiële kennis ligt in alle landen op nagenoeg hetzelfde niveau. Volgens de kennisindex die AXA hanteert, hebben Oostenrijk, Nederland en Zwitserland 44 punten en Duitsland 45 punten. "Nederlanders blijken dus met name uit te blinken in zelfoverschatting", concludeert het concern.

Koersen
Toch slaan Nederlanders niet altijd de plank mis, want 67 procent van de Nederlanders achtte toen het onderzoek in maart werd afgenomen de tijd rijp om in aandelen te stappen. Van de Zwiters was dit slechts 40 procent, terwijl van de Duitsers en Oostenrijkers de helft dit destijds een goed idee vond. Aangezien de koersen sinds maart een stijgende lijn vertonen, zouden de Nederlandse deelnemers aan het onderzoek flink verdiend kunnen hebben.