AMSTERDAM - ExxonMobil wil 600 miljoen dollar investeren in de productie van brandstoffen uit fotosynthetische algen.

Om de biobrandstoffen te kunnen produceren gaat het olieconcern een samenwerking aan met biotechnologiebedrijf Synthetic Genomics, ooit opgericht door genoom-pionier J. Craig Venter.

De helft van het geld zal gestoken worden in onderzoeken die binnen Exxon zelf zullen worden uitgevoerd. De andere 300 miljoen dollar, of meer, gaat naar Synthetic Genomics.

De overeenkomst zou volgens critici een forse breuklijn in de strategie van Exxon betekenen. Het concern wordt traditioneel door milieuactivisten bekritiseerd vanwege het terzijde schuiven van zorgen over de opwarming van de aarde en zijn weerstand tegen de ontwikkeling van duurzame brandstoffen.

Investering
Het bedrijf zelf stelt echter al jaren bezig te zijn met het onderzoeken van diverse alternatieve brandstoffen en andere milieuvriendelijke maatregelen. Zo heeft het concern de afgelopen vijf jaar ruim 1,5 miljard dollar geïnvesteerd in de verbetering van energie-efficiëntie en het verminderen van broeikasgasemissies.

"De werkelijke uitdaging bij het ontwikkelen van een nieuwe generatie biobrandstoffen is de mogelijkheid om grote hoeveelheden te produceren. Hiervoor zullen doorbraken in zowel wetenschap als technologie nodig zijn," aldus Craig Venter, bestuursvoorzitter van Synthetic Genomics.