AMSTERDAM - De grootste klappen voor de werkgelegenheid in de transportsector vallen, in tegenstelling tot andere sectoren, al dit jaar in plaats van volgend jaar. Dat stellen economen van ING Economisch Bureau in een dinsdag gepubliceerd sectorrapport.

Het banenverlies in de transportsector valt relatief nog mee, stellen de onderzoekers. Dit en volgend jaar zal het banenverlies oplopen tot 20.000 banen, dat is een daling van 5 procent. Het zwaartepunt ligt op dit jaar met een banenverlies van 3,8 procent.

''In tegenstelling tot de totale arbeidsmarkt waar de grootste klap pas volgend jaar verwacht wordt'', aldus het rapport. Zo sneuvelen volgend jaar in de commerciële sector ruim 225.000 banen.

'Versluierd'
Voor de transportsector wordt voor komend jaar ''een beperkt'' banenverlies van 1,5 procent voorzien. Dat zou onder meer komen doordat het afgelopen jaar in de sector al duizenden vacatures zijn geschrapt en het aantal gewerkte uren per werknemer is gedaald.

Volgens de economen wordt het banenverlies wel enigszins ''versluierd'' door het aantal zelfstandigen dat werkzaam is in de sector. Zij blijven - op papier - actief tot hun onderneming ophoudt te bestaan.