AMSTERDAM - Als gevolg van de kredietcrisis blijft het aantal vrijwilligers groeien. Bijna de helft van de vrijwilligerscentrales in Nederland ziet een duidelijke toename. Dat blijkt uit onderzoek van MOVISIE onder 220 vrijwilligerscentrales en Centra voor Maatschappelijke ontwikkeling, in opdracht van het Nederlands Dagblad.

Een kwart van de centrales ziet een stijging van meer dan twintig procent en bijna een kwart ziet dat er ook meer vrijwilligersfuncties bij komen.

De meeste vrijwilligers zijn afkomstig uit de sectoren waar de meeste ontslagen vallen: de bank- en verzekeringswereld, de informatietechnologie, de transportsector en de industrie.

Voorheen waren vrijwilligers een paar uur per week beschikbaar, nu willen sommigen dertig tot veertig uur per week aan de slag.

Ontwikkelen
Hoogleraar Lucas Meijs, bijzonder hoogleraarvrijwilligers werk aan de Erasmus Universiteit Rotterdam had deze stijging wel verwacht, zo zegt hij in de krant. "Het laat zien dat vrijwilligerswerk wordt gezien als 'involved learning': vrijwilligerswerk als een mogelijkheid om je te blijven ontwikkelen."