DEN HAAG - Bedrijven die betrapt worden op fraude met deeltijd-WW worden uit de regeling gegooid, moeten een boete betalen en al het gebruikte uitkeringsgeld terugbetalen.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft besloten tot een hardere aanpak van misbruik met de regeling die werkgevers moet helpen gedurende de economische crisis vakkrachten te behouden, omdat hij onder meer van de vakbeweging signalen krijgt dat bedrijven met deeltijd-WW hun personeel toch laten doorwerken.

Dat heeft een woordvoerder van Donner dinsdag bevestigd na een bericht in het AD. Er zijn nog niet veel concrete gevallen van fraude bekend.

Momenteel loopt één justitieel onderzoek naar een bedrijf dat via de deeltijd-WW zijn personeel met behulp van WW-uitkeringen minder liet werken en daarvoor in de plaats goedkopere buitenlandse krachten zou hebben ingehuurd.

Terugbetalen
De woordvoerder benadrukt dat bij misbruik echt al het uitkeringsgeld moet worden terugbetaald. Is voor veertig werknemers deeltijd-WW aangevraagd en in vijf gevallen gefraudeeerd, dan moet het uitkeringsgeld van alle veertig werknemers worden terugbetaald.

Uitkeringsinstituut UWV die de aanvragen van bedrijven voor deeltijd-WW beoordeelt, gaat nu steekproefsgewijs controleren of werkgevers zich aan de regels houden. De Arbeidsinspectie komt in actie als er tips binnenkomen over fraude.

Ontslag
Donner maakte vrijdag nog bekend dat hij extra geld uittrekt voor de deeltijd-WW. In totaal wil hij tot eind dit jaar 1 miljard euro beschikbaar stellen voor de WW-steun. Volgens hem moet voorkomen worden dat bedrijven tijdens de crisis hun vakkrachten moeten ontslaan, terwijl ze die straks hard nodig hebben om aan de aantrekkende vraag te voldoen bij een economisch herstel.

De minister kondigde verder aan dat hij wel de toegang tot de regeling gaat beperken, omdat veel bedrijven de deeltijd-WW voor al hun personeel aanvragen en het geld te snel opraakt. Ook wil hij regelen dat bedrijven die hun aanvraag voor deeltijd-WW verlengen, dat voortaan maar voor drie maanden mogen doen in plaats van zes maanden. Op die manier hoopt Donner meer een vinger aan de pols te kunnen houden met de regeling.

Zie ook: dossier Werktijdverkorting