AMSTERDAM - In vijfhonderd huishoudens in Amsterdam begint dinsdag een proef waarbij de bewoners hun energieverbruik per apparaat kunnen zien. Energiebedrijf Nuon en de Amerikaanse IT-giganten IBM en Cisco ondersteunen dit initiatief.

De partijen verwachten dat consumenten minder energie zullen verbruiken als zij kunnen zien welke apparaten veel energie verspillen. Dat gebeurt via een klein kastje met een beeldscherm, een soort digitaal fotolijstje, dat overal in de huiskamer kan worden gezet.

Het scherm is draadloos verbonden met een digitale energiemeter. De huishoudens worden via een besparingsdoel dat zij zelf kunnen instellen continu gestimuleerd om gas en elektriciteit te besparen.

Arnhem
De proef is eerder op veel kleinere schaal uitgevoerd in Arnhem. Deze wees uit dat een gemiddeld huishouden 200 euro per jaar kan besparen op zijn energierekening.

'Slimme' energiemeters kunnen volgens energiebedrijven een belangrijke rol spelen om het energieverbruik terug te dringen. Critici stellen dat ze de privacy van consumenten schenden, omdat energiebedrijven veel meer inzicht krijgen in het verbruik van hun klanten.

Oxxio introduceerde vorige week de mogelijkheid om het energieverbruik af te lezen op de mobiele telefoon of op het bureaublad van de computer. Het energiebedrijf heeft al zo'n 180.000 slimme meters geïnstalleerd.

Alles-uit-knop
Nuon zegt dat het nu mogelijk is om via internet of de mobiele telefoon de verwarming hoger of lager te zetten. Huishoudens kunnen ook via een zogenoemde alles-uit-knop apparaten uitschakelen die niet aan hoeven te staan.

De proef in Amsterdam duurt tot eind volgend jaar.