AMSTERDAM - De economische crisis is nog lang niet voorbij, waarschuwt Pascal Lamy, algemeen directeur van de World Trade Organization. Steeds minder landen ontmantelen de protectionistische barrières die zij hebben opgeworpen als reactie op de crisis. Dat schrijft Reuters maandag.

Boetes voor import en andere grensrestricties houden markten gesloten en veroorzaken moeilijkheden in een tijd van afnemende vraag. "Het ziet er nog niet naar uit dat regeringen stappen ondernemen om handelsrestricties te versoepelen", aldus Lamy.

Protectionisme
Volgens Lamy is er nog geen grote uitbraak van intensief protectionisme is op dit moment. Maar de kans op een toenemend aantal conflicten op handelsgebied wordt groter. Vergeldingsacties en sancties voor handhaving van oneerlijke handelsbarrières komen steeds vaker voor.

"Het is nog niet duidelijk of subsidie- en stimuleringsmaatregelingen wettelijke grenzen hebben overtreden door oneerlijke concurrentie in de hand te werken. Dit kunnen we later gaan onderzoeken maar daarvoor ontbreken nu de gegevens", aldus de WTO-directeur.

Optimisme
Lamy vreest het optimisme dat soms voelbaar is. "Hoewel er tekenen van stabilisering van de financiële markten zichtbaar zijn, is de crisis nog lang niet voorbij. Vooral in veel westerse landen worden de gevolgen nu pas zichtbaar."

Volgens Lamy zouden wereldwijde handelsafspraken over de aanpak van de crisis de wereldeconomie een stimulans geven van 130 miljard dollar op jaarbasis.