LUANDA - Angola heropent de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de verstrekking van hulpkredieten. Dat zei de Angolese minister van Economische Zaken Manuel Nunes Junior maandag.

De op een na grootste olieproducent van Afrika leeft sinds de beëindiging van de burgeroorlog in het Zuid-Afrikaanse land in 2002 in onmin met het IMF over de manier waarop het omspringt met zijn oliereserves. In 2007 wees de regering van Angola een IMF-missie nog de deur vanwege de voorwaarden die de economen stelden aan hulp voor het land.

Groei
Sinds die tijd groeide de economie van Angola, vooral dankzij de export van olie, jaarlijks met dubbele cijfers. Hieraan kwam door de internationale recessie echter abrupt een einde.

Doordat de vraag naar olie wereldwijd sterk is afgenomen daalt de export van Angola dit jaar waarschijnlijk tot 1,8 miljoen vaten per dag, terwijl vorig jaar nog 2 miljoen vaten per dag werden uitgevoerd. Daarnaast is de prijs van olie in het afgelopen jaar fors gedaald.

Missie
Volgens Nunes zal een missie van het IMF in de komende weken Angola bezoeken om de onderhandelingen over hulp te hervatten. ,,Het IMF zal de eisen die Angola jarenlang hebben verhinderd leningen aan te nemen, laten vallen'', zei de minister daarover tegen de staatskrant Jornal de Angola.