PARIJS - Werknemers van een failliete Franse fabriek voor auto-onderdelen dreigen hun bedrijf op te blazen, als zij geen ontslagvergoeding krijgen.

Zij eisen dat Renault en Peugeot alle 336 werknemers van het bedrijf voor het einde van de maand 30.000 euro geven, in ruil voor de voorraden en machines van het failliete bedrijf dat zij bezet houden. "Er staan al gasflessen op diverse plekken in de fabriek", zei vakbondsman Guy Eyermann maandag voor de Franse radio.

De onderdelenfabriek New Fabris in Chatellerault (bij Poitiers) werd in april failliet verklaard. Het personeel heeft recht op een werkloosheidsuitkering, maar er is geen geld voor een ontslagvergoeding.

Eyermann beschuldigde de autoconcerns ervan New Fabris en zijn 336 werknemers te hebben laten vallen. Begin vorig jaar hebben zij nog grote orders geplaatst en heeft New Fabris tijdelijke krachten aangenomen, stelt Eyermann. "Sinds september kwam er plotseling niets meer." Volgens de vakbondsman liggen er duizenden onbetaalde onderdelen op voorraad.

Een delegatie van het personeel heeft donderdag een gesprek met Renault, dat tot nu toe geen commentaar geeft op het dreigement. Ook de Franse politie wilde niets zeggen over het dreigement van de werknemers.