AMSTERDAM - General Motors gaat de gehele autolijn verkopen via een proef op eBay. Het bedrijf, dat net uit een faillissement komt, wil proberen zo de verkoop op te drijven. Dat meldt CNN maandag.

De zogenaamde 'GM Certified' tweedehands auto's worden al een jaar op de internetveiling aangeboden.

Wet
Voor producenten van auto's is het wettelijk verboden om hun product direct aan de klant te verkopen. Dat mogen alleen officiële autodealers. In het plan van GM bieden de dealers hun nieuwe collectie onder de paraplu van GM aan op de veiling van eBay. Potentiële klanten kunnen bieden op de producten. De uiteindelijke koop wordt gesloten door de dealer.

Dealers hebben nu vaak een eigen website. Het verschil met de nieuwe aanpak is dat er nu een overkoepelend aanbod is, wat consumenten de mogelijkheid biedt prijs en product te vergelijken. De nieuwe methode brengt veel extra werk met zich mee voor de dealers.

Risico
Voor klanten die geen risico willen lopen hun auto te 'verliezen' in het veilingspektakel, komt er een 'Buy it now' prijs. Deze vaste prijs is vergelijkbaar met de prijs die er in de winkel betaald zou worden voor de auto.

Volgens GM spendeert 80 tot 90 procent van de klanten veel tijd online voor ze een nieuwe auto kopen om te onderzoeken welke auto het beste bij ze past. De uiteindelijke koop online afsluiten is volgens de autoproducent een logisch gevolg hierop.

De proef gaat van start in Californië, maar zal bij succes over de hele Verenigde Staten ingezet worden. Ook concurrenten Toyota en Chrysler maken gebruiken van de diensten van eBay.