BRUSSEL - Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) verdenkt producenten van lcd-schermen, waaronder Philips, van het maken van prijsafspraken.

Kroes noemde geen namen van bedrijven die in het kartelonderzoek worden betrokken, maar Philips bevestigde maandag een brief te hebben ontvangen over de kwestie.

Het gaat om een onderzoek naar producenten van schermen die onder meer worden gebruikt in televisies, computermonitoren en mobiele telefoons. De Europese Commissie geeft de partijen nu de gelegenheid om bezwaar aan te tekenen.

Philips
Philips verklaarde zich sterk te zullen verzetten tegen de beschuldigingen. Het concern benadrukte maandag niet direct betrokken te zijn bij het onderzoek. Het gaat om LG Display, een Zuid-Koreaans bedrijf waarvan het elektronicaconcern lange tijd grootaandeelhouder is geweest.

Philips zegt op 28 mei al bericht ontvangen te hebben van de Europese Commissie. In maart verkocht Philips zijn laatste aandelen in LG Display.

Samsung
Samsung, 's werelds grootste producent van lcd-schermen, en LG Electronics wilden maandag niet reageren op de laatste ontwikkelingen. Tegen persbureau Reuters zeiden ze wel volledig te hebben meegewerkt aan een onderzoek dat al in 2006 zou zijn gestart.

LG Display, in 1999 opgezet door Philips en LG, heeft in november vorig jaar schuld bekend in een Amerikaans onderzoek naar prijsafspraken bij lcd-schermen, samen met het Japanse Sharp en het Taiwanese Chunghwa Picture Tubes. Zij betaalden toen 585 miljoen dollar (420 miljoen euro) aan boetes.