MIAMI - De Amerikaanse overheid en de Zwitserse bank UBS hebben zondag om uitstel gevraagd van een rechtszaak over vermeende belastingontduiking door Amerikaanse rekeninghouders. De partijen willen zo meer tijd krijgen om tot een alternatieve oplossing te komen.

De rechtszaak begint maandagochtend in Miami. De Verenigde Staten en UBS hebben nu tot 3 augustus uitstel gevraagd. De rechtszaak was aangespannen door de Amerikaanse overheid om zo UBS te dwingen inzage te geven in de identiteit van 52.000 Amerikaanse rekeninghouders. Zij worden ervan verdacht via Zwitserse bankrekeningen moedwillig de belastingen in de VS te ontduiken.

Bankgeheim
UBS weigert hun namen bekend te maken omdat dan Zwitserse wetten over het bankgeheim worden overtreden en de bank kan worden aangeklaagd. De grootste bank van Zwitserland wordt daarin gesteund door de Zwitserse overheid.

De rechter die de zaak behandelt, moet nog beslissen over het verzoek om uitstel. De Amerikaanse overheid waarschuwde wel dat als er geen alternatieve oplossing wordt gevonden er alsnog gerechtelijke stappen worden ondernomen tegen UBS. Mogelijk worden sancties opgelegd aan UBS.

Vermogensbeheer
UBS is 's werelds grootste vermogensbeheerder. Het concern beheert voor Amerikaanse klanten 618 miljard dollar (444 miljard euro). Dat is ongeveer 30 procent van het totale beheerde vermogen van de bank. UBS heeft bijna 27.000 werknemers in dienst in de VS.