Het is triest maar niet ongebruikelijk, maar zodra een artiest overlijdt gaan de zaken een stuk beter. Nog geen twee uur nadat Michael Jackson overleed, schoot zijn toch al historisch album Thriller naar de eerste plaats van de i-tunes top 100.

Door Michael Toorop | PlusPost, opiniekrant voor sociaal liberalen en ondernemers

Er waren al bijna 110 miljoen Thrillers verkocht in de afgelopen 25 jaar, hetgeen een absoluut wereldrecord is. Enkele dagen later stonden maar liefst 9 van zijn albums in de top 10. Bij i-tunes kun je ook losse songs kopen en niet minder dan een kwart van alle verkochte nummers was van de Jacksons of Michael Jackson solo.

Hits
Bij Amazon werd het helemaal een gekkenhuis, want de hele top 15 van best verkochte albums kwam uit de Jackson hoek. Niet alleen in Amerika is het een rage. In Groot Brittannië kwam deze week zijn album Ones uit 2003 op de eerste plaats binnen en zijn album Thriller op de zevende plaats. Er staan nu vijf singels van hem in de Britse top 40.

Uiteraard blijft Nederland niet achter. Volgens opgave verkoopt Bol.com iedere tien seconden een CD of DVD van de King of Pop. Overigens zag ik tot nu toe alleen zijn meester-singel Billy Jean in de Nederlandse Top 40 staan. Op E-bay staan maar liefst 53.000 artikelen van Michael Jackson te koop.

Curiosa
Uiteraard bestaat het merendeel uit CD's en DVD's. Toch kun je er 440 originele handtekeningen vinden, die gauw een paar honderd dollar noteren. Natuurlijk zijn er ook duurdere zaken zoals een website michaeljacksonvideo.com. Als je meteen US$ 3 miljoen betaalt hoef je niet meer op te bieden en kun je de site zo op je naam zetten.

Ook op de Nederlandse Marktplaats staan ruim 7200 Michael Jackson artikelen te koop. Hierbij treffen we o.a. een blikje met een Michael Jackson energiedrankje uit 1997 aan en een kopie van de badkraan uit de Neverland ranch.

Overheid
Helemaal triest vind ik dat zelfs overheidsinstanties meedoen, zoals de afdeling gezondheidszorg van de stad Los Angeles. Hier kun je voor $ 11 een kopie kopen van de akte van overlijden van Michael Jackson. Als beroep staat ingevuld dat hij als musicus werkzaam was in de entertainment industrie en dat hij gescheiden was en een zwarte (?) huiskleur had.

Een manie die alles bij elkaar nog wel even zal aanhouden. De artiesten die tijdens de herdenkingsdienst optraden zullen ongetwijfeld meer in de belangstelling komen te staan. Per slot van rekening heeft een substantieel deel van de wereldbevolking hun optreden gezien. Van Jermaine Jackson gaan we nog veel horen en wie weet komt zijn "smile" wel op singel uit.

Dochter
De absolute ster van de dienst was natuurlijk de dochter van Michael Jackson die volkomen onverwacht het woord richtte tot de menigte. Het filmpje van haar emotionele woorden zijn al miljoenen keren bekeken op You Tube. Het gratis programmaboekje van de herdenkingsdienst wordt inmiddels verkocht voor $ 415 per stuk. De miljoenendans is begonnen.

Er zal bitter gestreden worden om de voogdij van de kinderen, de muziek die Michael Jackson schreef maar niet heeft uitgegeven en zijn schulden en bezittingen. Het is eigenlijk triest als je bij zo'n overlijden al die verdrietige mensen ziet, die je niet hoorde toen hij in staat van beschuldiging werd gesteld of zijn sprookjes landgoed moest verlaten.

Record
Bij leven had Michael Jackson al meer dan 750 miljoen platen verkocht, en dit aantal zal nog drastisch stijgen. Voor alle duidelijkheid, ook ik was een fan van Michael Jackson.