BRUSSEL - EU-commissaris Neelie Kroes heeft vrijdag hard uitgehaald naar bankiers die de ernst van de financiële crisis niet toegeven.

,,Mij blijft verbazen dat sommige bankiers de ellende blijven ontkennen. Die wijzen naar de buurman en zeggen: ga daar maar kijken'', zegt Kroes in een geautoriseerd interview in NRC Handelsblad vrijdag. ,,Vorige week heb ik een hard verhaal gehouden voor bankiers in de City. Sommigen zag je verkrampen. Er waren er die na afloop zeiden: je hebt een punt. Anderen probeerden eruit te zwemmen.''

Levensvatbaar
Volgens Kroes tonen cijfers aan dat sommige banken nauwelijks levensvatbaar zijn: ,,Die moet je herstructureren, niet kunstmatig in leven houden''.

Kroes stelde in haar toespraak op 30 juni in de Londense City dat de overheid geen geld meer heeft voor een tweede ronde reddingsacties van banken. Ze zei ook dat de banken af moeten van de huidige staatssteun.

Staatssteun
De EU-commissaris voor Concurrentie heeft inmiddels ongeveer zeventig besluiten genomen over de staatssteun voor banken. Daarbij zijn minstens 27 banken die reddings- of herkapitalisatiehulp kregen, wat hen veelal van de ondergang heeft gered.