AMSTERDAM - Warenhuisketen V&D is ,,zeer verbolgen'' over de houding van de vakbonden in de cao-onderhandelingen.

De bonden laten zich bovendien publiekelijk bij voortduring op onjuiste en onrechtmatige wijze uit over het warenhuisconcern, aldus V&D vrijdag. In een verklaring stelt het concern dat de bonden de reputatie van V&D daarmee schaden.

Kort geding
FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie kondigden donderdag aan een kort geding aan te spannen tegen V&D. De bonden eisen dat V&D zich houdt aan de afspraken die zijn vastgelegd in de cao. Het warenhuis zegt echter nog geen dagvaarding te hebben ontvangen.

Eerder deze week vroeg V&D het personeel op individuele basis tot februari 2010 af te zien van de loonsverhoging per 1 juli, die in de cao is afgesproken. FNV-bestuurder Henk van der Ploeg bestempelde dat verzoek als 'onredelijk en onfatsoenlijk'. ,,Het creëert ongelijkheid op de werkvloer als sommige mensen in hun naïviteit honderden euro's inleveren en anderen niet.''

Medewerkers
Maar volgens V&D-topman Mark McKeon laat de uitkomst van de personeelsenquête 'overduidelijk zien dat onze medewerkers kiezen voor V&D'. ,,Klaarblijkelijk zijn onze medewerkers beter in staat dan de vakbonden om in te schatten hoe V&D het beste deze economische crisis het hoofd kan bieden.''

De V&D-directie zegt de cao te willen 'aanpassen aan de economische realiteit', om de weg naar herstel te kunnen voortzetten en het groeiende marktaandeel vast te houden. De onvoorziene economische recessie beïnvloedt deze voortgang, aldus V&D. Volgens de directie heeft 'een ruime meerderheid' van 63 procent van de deelnemende medewerkers van V&D en La Place aangegeven de cao te willen aanpassen.

Loonsverhoging
Tot verbazing van V&D maken de vakbonden niet dezelfde afweging als de medewerkers. De bonden kozen voor loonsverhoging boven baanbehoud, zegt het warenhuis. ,,Bovendien krijgen de medewerkers vanaf 1 februari 2010 de loonsverhoging alsnog.'' Dat de vakbonden zelfs hier tegenin gaan, vindt V&D onbegrijpelijk. Het concern ziet een rechtszaak dan ook met ,,het volste vertrouwen tegemoet''.