AMSTERDAM - Het faillissement van het autoconcern General Motors is afgewend. Het bedrijf zal voortaan door het leven gaan als General Motors Company, waarin de Amerikaanse overheid een meerderheidsbelang heeft.

GM en de Amerikaanse overheid hebben een overeenkomst ondertekend. Het concern gaat verder in sterk afgeslankte vorm, met alleen de merken Chevrolet, Cadillac, Buick en GMC. De andere merken, waaronder Hummer en Opel, zullen van de hand worden gedaan of opgeheven.

General Motors sluit 13 fabrieken. Het aantal arbeidsplaatsen in de Verenigde Staten wordt teruggebracht van 91.000 eind 2008 naar ongeveer 64.000 aan het eind van dit jaar. Ook wordt eenderde van het management geschrapt.

Nieuw tijdperk
Volgens bestuursvoorzitter Fritz Henderson breekt er voor het bedrijf een nieuw tijdperk aan. "Ons doel is om meer auto's en trucks te bouwen die klanten willen en ze sneller dan ooit tevoren op de markt te krijgen", aldus de CEO in een persbericht.

General Motors Company zal grotendeels in handen zijn van de Verenigde Staten, Canada en Ontario. Henderson stelt van plan te zijn het concern zo snel mogelijk terug te brengen naar de beurs. Bovendien wil GM zo snel mogelijk zijn schulden aan de overheid terugbetalen. Dat moet in ieder geval voor 2015 gebeuren, maar "ons doel is om dat veel sneller te doen", aldus de CEO.